sábado, 28 de mayo de 2016

El Realisme

És un moviment artístic que s'inicia al s.XIX a França. Aquest corrent toca totes les disciplines artísitiques i totes les obres d'art del moviment busquen plasmar la realitat en tot el detall possible.

Enterrament a Ornants - Gustave Coubert


Característiques generals

  • Es caracteritza per l'objectivitat i el rebuig de la fantasia i el món dels somnis.
  • Es vol fer una representació de la realitat el més acurada possible, sense fer-la més maca; els paisatges són representats mitjançant una naturalesa humanitzada.
  • Els temes són contemporanis a l'època de l'autor i solen mostrar una crítica social.
  • Utilitza l'ús de la descripció exhastiva per mostrar uns perfils exactes dels temes que tracta, els personatges de les obres, situacions i llocs, etc.
  • Tot el que és quotidià i no exòtic es transforma en el tema central de l'autor, es basa en lo conegut per escriure.  
  • L'escriptor exposa problemes polítics, humans i socials en les seves obres.


LA NOVEL·LA MODERNA

En aquestes s'imposa la visió subjectiva de l'exsistència.
Com que en la majoria de casos és molt difícil descriure objectivament la realitat, pràcticament impossible, ja que en els límits d'aquesta xoca la realitat amb les aparències sensibles de l'esperit; l'objectiu de la novel·la moderna és copsar "aquesta cosa essencial" que anomenem "vida o esperit, veritat o realitat". 


Marcel Proust


Va néixer l'any 1871 en una família benestant de París.
Va ser un noi molt especial i va tenir una infantesa difícil, entre els atacs d'asma constants, que era un noi reservat i tots els conflictes que va tenir des  de l'adolescència a causa de la seva homosexualitat. Tots aquests són fets que el van marcar a ell i a la seva obra. 
L'any 1905 moren els seus pares, fet que el va marcar fins a tal punt de tancar-se, allïar-se de la societat. Tot i així, aquest fet va fer que en aquesta etapa de incomunicació, comencés a escriure la seva gran novel·la "À la recherche du temps perdu" (A la recerca del temps perdut). Es va passar des de llavors fins a l'any de la seva mort, 1922, redectant i corretgint aquesta obra. 

A LA RECERCA DEL TEMPS PERDUT

És una novel·la en set volums, molt complexa, en la que un narrador (que s'assembla sospitosament a Proust) ens explica la infància, adolescència i la joventut del protagonista a partir dels records que li vénen a la memòria. Aquests records són provocats involuntàriament per percepcions sensorials o per les obres d'art. 
Segons Proust, la memòria no és l'únic instrument possible de la imaginació artística, sinó els records involuntaris, el que ve de cop al olorar un perfum, al tocar una peça de roba determinada, al menjar un pastís que feia anys que no menjaves... el que té la virtut de treure el subjecte del flux del temps i permetre a l'escriptor que escrigui.
Proust ens acosta a la novel·la psicològica d'una altra manera, incorpora a l'anàlisi piscològica una sensibilitat extraordinària, que es recrea en impressions amb un tempo lento que marcarà la novel·la moderna i totes les posteriors. 


A la recerca del temps perdut, els set volums. 



He trobat una versió del Ballet Roland Petit d'un fragment de l'obra de Proust, aquí us deixo el vídeo perquè li doneu una ullada:





Com a més a més he trobat aquest  blog de literatura on s'explica l'estil de Proust i on hi ha apunts de frases Proustianes.


James Joyce




Va néixer a Dublín l'any 1882 en una família acomodada, tot i que el seu pare era una persona extravagant i gastava molt més del que es podia permetre i a més era poc hàbil en els negocis, si a tot això li sumem la tendència a emborratxar-se, dóna com a resultat la ruïna de la família.
Joyce va estudiar als jesuïtes, quan va acabar va a anar a París a estudiar medicina. L'any 1903, retorna a Dublín ja que la seva mare està a punt de morir. Un any més tard el dia 16 de juny té la primera cita amb Nora Barnacle, la dona de la seva vida. Gràcies a aquest fet, la seva novel·la més famosa "Ulisses" passa el dia 16/6. Des del meu punt de vista un dels fets més romàntics que algú pot fer per una persona. 


Ulisses també es pot conéixer perquè el seu protagonista dóna nom a una festa nacional irlandesa: el Bloomsday. El personatge principal de la novel·la és Leopold Bloom, d'aquí el nom. 
La novel·la descriu el dia del senyor Bloom, de les vuit del matí fins les tres de la matinada, d'una manera extremadament acurada els detalls físics i geogràfisc d'aquesta ciutat, diuen que si Dublín quedés destrossada, amb aquesta novel·la es podria recosntruïr. També descriu cada segon del dia d'aquest personatge fins a arribar a un punt d'obscenitat. 
Un altra característica que té aquesta gran obra de la literatura universal és la tècnica del monòleg interior (el fluir del pensament). El monòleg interior és el pensament dels personatges (Molly Bloom), que Joyce escriu sense avisar que és un pensament i no hi posa cap signe de puntuació. 
La massa de fets representats en l'Ulisses apareix cohesionada per la trama d'associacions, mites i símbols que recorre tot el llibre; és la que li dóna forma i sentit en l'últim terme. Aquestes referències no són sempre evidents i no és fàcil de seguir-les, ja que per fer-ho necessites alts coneixaments de la cultura més popular d'Irlanda, de l'època de Joyce o bé coneixamentes generals i un alt nivell de cultura. 

BLOOMSDAY

El Bloomsday és una commemoració anual que té lloc el 16/6 a Dublín i a la resta del món per celebrar la vida de l'autor irlandès James Joyce i la seva obra més coneguda. 
Aquest dia consisteix a reviure tot els esdeveniments que viu el protagonista de la novel·la Ulisses.






Aquest dia arriba a tenir tanta importància en el cor dels iralndesos que tenen
una placa en el carrer on va néixer el senyor Leopold Bloom. 
La ruta que s'ha de fer si vols seguir els passos de Leopold Bloom
durant el "seu" dia. 
Programa d'aquest any del Bloomsday: faran una cursa




Altres obres de James Joyce són:
  • Dublinesos: és un recull de 15 relats curts on es descriu de froma naturalista la vida de la classe mitjana irlandesa a la ciutat de Berlín a començament del s.XX. El relat més famós és Els Morts.
  • Retrat d'un artista adolescent: és una novel·la que narra els anys de formació (de forma semi autobiogràfica) de Stephen Dedalus, qui molts descriuen com a possible àlter ego de Joyce. En l'obra, s'explica el despertar intel·lectual, religiós i filosòfic del jove Deadlus, que es comença a qüestionar els convencionalismes de la religió catòlica i del seu país, i fins i tot el fet de rebelar-s'hi. Finalment, ho deixa córrer, quan se'n va a París per seguir la seva vocació d'artista.



No hay comentarios:

Publicar un comentario