sábado, 7 de mayo de 2016

Cims Borrascosos (i After?)

Aquest ha estat un llibre que realment m'ha agradat molt i per comentar-lo d'una forma diferent a la resta d'obres que hem llegit durant el curs, en comptes d'explicar-vos l'argument (de totes maneres us deixaré un enllaç), us deixaré frases que porto subratllant des de que vaig començar el llibre. També us explicaré el motiu pel qual, tot i ser un llibre difícil i llarg de llegir, ha estat un llibre increïble i perquè significa tant per mi.

Si sou amants de la literatura i els llibres, entendreu el sentiment que tens al llegir el teu llibre preferit. L'olor a llibre nou, el soroll de les pàgines quan les passes, aquell llibre és el teu tresor. 
Segons el meu punt de vista, un llibre realment està ben escrit si la història t'arriba i pots rellegir-lo les vegades que vulguis que mai et canses. Aquest és el cas per mi dels llibres d'After, escrits per Anna Todd. 
Suposo que us estareu preguntant, què té a veure una cosa amb l'altre. El cas és que After és una versió del segle XXI de l'apassionant història d'amor que tenen Catherine i Heathcliff. En aquesta novel·la juvenil, però, els noms dels protagonistes són Theresa (Tessa o Tess) i Hardin. 
El relat que es narren en ambdues són històries d'amor turmentoses que més que felicitat porten dolor als protagonistes.

Alhora de les personalitats dels personatges, Hardin i Heathcliff són exactament iguals: tots dos una infància difícil, amb maltractaments constants. En el cas de Hardin també pateix que el pare és alcohòlic, la mare és adúltera i ell es relaciona amb gent que no li convé i entra a les drogues de molt petit. 
Heathcliff és un ésser egoista, que no té empatia i és molt rude. No sap com tractar a les persones d'una forma correcta i només li importa el seu benestar. I no podria trobar una forma millor de descriure a Hardin. Tots dos, també, utilitzen a les noies i a les persones en general pel que volen, pel seu propi bé i són uns experts manipuladors. 
També tots dos tenen un "àngel", una persona que els pot "salvar" i transformar en bons homes. En el cas de Heathcliff perd a la seva estimada i s'acaba suïcidant, en el cas de Hardin tot i haver-li fet molt mal a la seva noia, acaben estan junts tota la vida i tenen tres fills.

En el cas dels personatges femenins, Catherine i Tess, no tenen tantes semblances en el caràcter ja que Catherine és molt més forta que Theresa, ja que ella no es deixa trepitjar i sap posar a Heathcliff en el seu lloc de seguida, en canvi Tessa és dèbil i molt més manipulable que Cathy i deixa que Hardin la trepitgi constantment, tot i que al final de la última novel·la demostra haver canviat totalment l'actitud i al llarg de les novel·les sap com controlar el seu home. 
El que si tenen en comú és la forma de pensar, que no estan amb el noi del que estan bojament enamorades perquè són d'una altra classe social o s'ajunten amb persones que no són del seu grup social. Els pares/germà d'ambdues no aproven la relació amb el noi, perquè el consideren dolent per les seva filla/germana. 
Totes dues són dolces i el lector i els personatges que les envolten les consideren massa bones per el seu estimat, i normalment són les víctimes del dolor que els hi causen ells. Tot i que això es veu molt més exagerat en el cas d'After, ja que en el cas de Cims Borrascosos, Catherine no és tan bona i dolça com Tessa.
Un altre lligam que les uneix en la semblança és que totes dues tenen un altre estimat, en el cas de Cathy: Linton, amb qui s'acaba casant. En el cas de Tessa té a Noah, el noi amb qui estava molt abans de conèixer a Hardin i a qui deixa per Hardin. Tant Linton com Noah són oposats a Heathcliff i Hardin i aquests dos es senten amenaçats per ells, perquè saben que són el que realment les seves estimades mereixen.

Un altre motiu pel qual em feia tanta gràcia llegir Cims Borrascosos és perquè Tessa i Hardin s'enamoren, en part, per la seva passió compartida per la literatura i en especial per Emily Brontë. Estan constantment discutint sobre el llibre i ell defensa a Heathcliff i ella a Cathy, comparant-se constantment la relació d'ells dos amb la seva. 
A part l'escriptora fa constants referències al llibre d'Emily i fa moltes citacions de frases que Heathcliff i Catherine es diuen. Aquest és el cas de la famosa frase: "No sé de què estan fetes les ànimes però sé que la seva i la meva són una sola". Frase que diu Catherine a Nelly quan parla de Heathcliff i frase que està gravada en una pulsera que Hardin regala a Tessa per l'aniversari d'ella. 










Enllaç on pots llegir l'argument: blog literatura 

Frases del llibre que m'han cridat l'atenció/realment agradat/m'han fet pensar amb after: 

Catherine: "No sé de què estan fetes les nostres ànimes, però, sigui del que sigui, la seva i la meva són la mateixa"

- Catherine: "Heathcliff, ell no sap què és està enamorat, oi?"
- Nelly: "No veig cap raó perquè no ho sàpiga, tan bé com vostè; i si és vostè la seva escollida, ell esdevindrà la criatura més desgraciada que mai hagi existit en aquest món! Tan bon punt es converteixi en la senyora Linton, ell perdrà l'amiga, l'estimada, i tot! Ha pensat com suportarà vostè aquesta separació i com suportarà ell el fet de ser abandonat fins a restar tot sol al món? Perquè, senyoreta Catherine..."
- Catherine: "Ningú mentre jo visqui, Ellen, cap criatura mortal no ens podrà separar. Tots els Linton de la faç de la terra es poden dissoldre en el no res, abans que jo pugui consentir a deixar Heathcliff!"

Heathchilff: "Cathy, aquest anyellet teu amenaça com un brau! Corre el perill de partir-se el crani contra els meus punys. Per Déu, senyor Linton em sap molt greu que no valgui ni perquè em prengui la molèstia de tirar-lo a terra!" (aquí podem veure una mostra del caràcter agressiu de Heathcliff, una altra característica que comparteix amb Hardin)

Heathcliff: "La víctima ha de perseguir els assassins. Estigues sempre amb mi pren alguna forma, fes-me enfollir! Tan sols et demano que no em deixis sol en aquest abisme, on no et puc trobar! Oh Déu meu! No es pot explicar! No puc viure sense la meva vida! No puc viure sense la meva ànima!" 

Hindley: "La traïció i la violència són la paga justa a la traïció i a la violència!"

Isabella: "Heathcliff, si fos de tu, aniria a estirar-me sobre la seva tomba i moriria com un gos fidel... Segur que ara la vida ja no val la pena viure-la, oi? Tu m'has inculcat clarament la idea que Catherine era tota l'alegria de la teva vida. No em puc imaginar com penses sobreviure a la seva pèrdua."







1 comentario: