jueves, 18 de febrero de 2016

Molière

Jean-Baptiste Poquelin

Jean-Baptiste Poquelin, conegut com a Molière va ser un dramaturg i actor francès que va néixer a París el 15 de gener del 1622, i va morir el 17 de febrer del 1673.

Es va criar en una família de la rica burgesia comerciant, el seu pare venia tapissos als reis. La seva mare era Marie Cressé, de qui no en tenim molta informació ja que va morir quan l'autor només tenia deu anys. El seu pare es va tornar a casar amb Catherine Fleurette, una altra filla de tapisser, amb la qual va tenir cinc fills més.
Molière va anar a una escola de jesuïtes, la de Clermont, fins l'any 1639. Després va anar a l'universitat, on es va llicenciar en dret a la facultat d'Orleans l'any 1642.

L'any 1643 es va començar fer dir Molière i va fundar l'Illustre Théâtre juntament amb la comediant Madeleine Béjart, qui, en primer moment, dirigia la companyia. Més tard el mateix autor va dirigir la jove companyia teatral, la qual es va intentar establir a París. El projecte, però, va fracassar l'any 1645 per falta de mitjans i recursos, Molière va acabar arrestat per deutes.




Retrat de Molière per Nicolas Mignard

Vols saber-ne més de la vida d'aquest gran dramaturg? clica aquí.




El Misantrop

Per poder entendre l'obra és necessari conèixer els personatges que apareixen:

  • Arnau: és el protagonista i està enemorat d'Adelais. Arnau és misontrop, per tant odia els homes i es passa l'obra criticant a tota la raça humana.
  • Ferran: amic d'Arnau i enamorat d'Oriana.
  • Clovis: jove marquès enamorat d'Adelais.
  • Adelais: noia jove la qual té molts pretendents entre ells estan Arnau, Clovis, Guerau i Tirant. Encara que li fa creure a Arnau (i a tots) que només l'estima a ell.
  • Oriana: cosina d'Adelais i està enamorada d'Arnau. És una noia dolça i tendre que no veu el mal en les persones.
  • Jovita: beguina. És una dona gran que també està enamorada d'Arnau i gelosa de l'atenció que rep Adelais de tants homes. Intenta que la relació d'Adelais amb Arnau fracassi per així estar-hi ella amb Arnau.
  • Guerau: un marqueset que forma part dels pretendents d'Adelais.
  • Tirant: un noble jove que forma part dels pretendents d'Adelais.
  • Perot: criat i servent d'Adelais.
  • Janot: criat i servent d'Arnau.

Argument:

Arnau s'enamora d'una noia que té tots els defectes que critica de tothom, però no li importa perquè se l'estima i vol canviar-la perquè sigui encara més perfecte.
El que ell no sap és que Adelais, la seva estimada, juga a més bandes i té més pretendents als quals tots els hi fa cas, fent-li creure a Arnau que ell és l'únic.
L'obra narra una història d'amor, lligada amb la misantropia i la França del s.XVII.





5 frases cèlebres de Molière:

"La hipocresia és el pitjor de totes les maldats"

"Prefereixo un vici tolerant a una virtut obstinada"

"La felicitat interrompuda avorreix: s'han de tenir alternatives"  

"Castigat ridendo mores" (corregeix les costums rient) 

"La preciositat sense gràcia és un ham sense esquer"


Altres frases cèlebres i curiositats:
Restaurant Ourense   Cafè Molière  (Alguns restaurants amb el nom de l'autor bastant recomanats per els clients) 


Origen de la mala sort del color groc en escena

El febrer de 1673 Molière es va estrenar "El malalt imaginari", una obra on l'humor i la sàtira es basa en els metges. Pocs dies més tard de l'estrena, en plena representació el dramaturg es començar a trobar malament, i va morir hores més tard a casa seva.
En la representació, Molière duia roba de color groc. I d'aquí vé l'origen de la mala sort del groc, tot i que és una superstició i la història que s'explica és que Molière va morir en escena. 


En la pel·lícula "BirdMan", trobem una escena que (com a mínim a mi) em fa pensar en la mort de Molière, ja que el protagonista es fot un tret en mig d'una representació de teatre.

Trailer de "BirdMan", 2014. Dirigida per Alejandro González.
 (he posat el trailer ja que no he trobat l'escena)