domingo, 20 de diciembre de 2015

Tristany i Isolda

Quan busquem Tristany i Isolda a la xarxa els primers resultats són l'òpera de Wagner, la pel·lícula de Kevin Reynolds  i diversos quadres d'autors com Herbert Draper. Però, tots aquests artistes, ¿d'on han tret la idea, la inspiració per fer l'òpera, el film i la pintura? 
Tots tres s'han basat en la llegenda de Tristany i Isolda, que té origen a la Materia de Bretanya i ha servit de font d'inspiració de molts autors, com he dit anteriorment. Aquesta llegenda medieval té origen al segle XII i des de llavors se n'han fet diverses versions fins arribar a la d'avui en dia. L'origen d'aquesta sembla que es troba en el poble celta, en tres històries de raptes irlandesos. Tot i que aquesta no és la versió actual ja que diversos autors van introduir innovacions segons el gust de les corts i l'època en que visquessin. Avui en dia ens basem en la versió que va escriure l'autor francès Joseph Bédier l'any 1900. Nosaltres hem llegit la seva adaptació, en la traducció de Carles Riba. 

Tristany i Isolda representats per Herbert Draper(1863–1920)
Tristany i Isolda, Hebert Draper (1860-1920)


"Senyors, ¿us plau de sentir un bell conte d'amor i de mort? És de Tristany i d'Isolda la reina. Escolteu com amb gran joia, amb gran dol s'amaren, després ne moriren un mateix dia, ell per ella, ella per ell."

Així és com comença Tristany i Isolda, una de les històries més maques que s'han escrit mai.
Com ens diu aquest fragment, és un relat d'amor i mort on els personatges s'enamoren profundament l'un de l'altre (quan no haurien de fer-ho) per culpa o gràcies a una poció.
Isolda és la princesa i futura reina d'Irlanda, Tristany és un noble cornuallès, nebot del Rei Marc, rei de Cornualla.
Els nostres protagonistes es coneixen quan ell va a Irlanda i ella el cura, després Tristany fuig, el destí però, el fa retornar per conquistar a Isolda la Blonda, no per ell, sinó perquè es casi amb el rei anglès. En el viatge d'Irlanda a Cornualla, es prenen la poció per error i acaben fent l'amor.
A partir d'aquí comença la trama principal del llibre, com els dos enamorats intenten amagar el seu amor prohibit davant de tothom i tot i que durant un temps ho aconsegueixen, els acaben descobrint i fugen al bosc.  
Tenen diverses aventures i s'acaben penedint i tornant al castell, però només en torna un d'ells.
(M'encantaria acabar-vos de fer cinc cèntims de la història però no ho puc fer sense fer cap spoiler, així que si us interessa saber què passa amb els amants de Cornualla, podeu comprar el llibre i llegir.)


Pel·lícula Tristany i Isolda (2006) - Kevin Reynolds



Tristany i Isolda al cinema:

Trailer de la película Tristany i Isolda




Sinopsi:
Després de la caiguda de Roma, els caps militars d'Anglaterra mantenen a ratlla les forces del rei irlandès Donnchadh. Un d'aquests líders, Lord Marc pretén unir a les tribus angleses per formar una forta nació que es governi per si mateixa. El seu cavaller més important és Tristany, a qui Marc ha criat des que aquest es quedés orfe després d'un atac irlandès en què també va morir la família de Marc. Amb Tristany al seu costat, Marc creu que pot unificar a la seva gent i alliberar Anglaterra del domini irlandès. Però Tristany guarda un terrible secret ...


Personatges principals:


Tristany, interpretat per James Franco




Isolda, interpretada per Sophia Myles






Lord Marc, interpretat per Rufus Sewell





- Recursos d'interés:
Tristany i Isolda en Dalí