lunes, 12 de octubre de 2015

El món clàssic

Els últims dies de classe hem estat treballant el món i la cultura de l'Antiga Grècia. Abans, però, d'aprofundir en la temàtica literària, faré una introducció històrica d'aquesta civilització.

Els grecs



Situació geogràfica de l'Antiga Grècia


Els avantpassats de la cultura grega són els micènics i els minoics, dues civilitzacions que van ser fonamentals per a l'origen de la cultura clàssica. 
Es creu que el poble grec va immigrar al sud cap a la península Balcànica a finals del tercer mil·lenni aC. Podem dividir la història de l'Antiga Grècia en tres parts:
  • El període arcaic: des de la fundació dels primers estats grecs, que passa per l'edat heroica fins arribar a la part pròpiament històrica. Aquesta etapa és coneguda per la guerra de Troia.
  • El període clàssic: en aquesta etapa es destaquen les guerres Mèdiques, la Guerra del Peloponès i les Guerres Macedòniques. És una època molt bèl·lica i se la coneix com l'edat fosca, ja que no ha sobreviscut cap text primari i molt poques restes arqueològiques.
  • El període hel·lenístic: des de la mort d'Alexandre el Gran fins a la conquesta de Grècia per part de Roma.
La cultura grega ha estat molt important per diversos aspectes de la nostra societat avui dia. Per exemple, ells van crear la democràcia i la filosofia en el món occidental, a part de molts coneixements, tant matemàtics, com artístics, de construcció, pensament, etc.


També ens han aportat molta cultura literària, com els poemes èpics, que són el precedent a la nostra novel·la, la poesia lírica i la tragèdia, que va ser l'inici del teatre.

Poesia èpica:
Són obres narratives escrites en vers, de transmissió oral en un primer moment.
S'hi narren successos llegendaris o accions d'uns herois que representen els ideals d'un poble. L'heroi, que és el protagonista de la història, ha d'aconseguir un ideal, però hi troba obstacles. Aquest està idealitzat ja que presenta virtuts nobles i els déus estan de la seva part.
D'aquest gènere destaquem el poeta Homer (S.VIII a.C.) amb les seves dues obres: la Ilíada i l'Odissea.

Poesia lírica:
És tota aquella poesia que s'executa amb l'acompanyament d'una lira o qualsevol altre instrument de corda i, a vegades, fins i tot amb la flauta. 
Els autors més representatius són Safo de Lesbos s.VII - VI a.C i Anacreont s.VI - V a.C.


Tragèdia:

És un gènere dramàtic en el qual el protagonista de l'obra, un heroi, s'enfronta al seu propi destí i rep un aprenentatge a través del seu sofriment.
La major part de les tragèdies conservades tenen un argument procedent de la mitologia. D'aquesta manera els dramaturgs, que havien d'escriure cada any tres tragèdies i un drama satíric si volien participar en el concurs anual, no es veien obligats a inventar nous arguments. Això feia que els grans trets de l'argument fossin coneguts pel públic i que molt sovint diverses obres parlessin del mateix mite. Per tant, el més important era la interpretació i el punt de vista que cada autor donava al mite, de manera que cada obra esdevenia una experiència nova per als espectadors.
Autors tràgics: Èsquil, Sòfocles i Eurípides




Representació escultòrica de les màscares
 utilitzades en la tragèdia grega





Dionís, normalment era representat
amb una copa de vi a la mà.

La tragèdia va sorgir en honor al Déu Dionís, el Déu del vi i la festa. Cada any, per la primavera es celebrava el renaixement d'aquesta divinitat. Aquestes festes rebien el nom de Dionisíaques, les quals duraven cinc dies i eren les més importants de la ciutat d'Atenes. Els rituals que es feien durant aquestes celebracions són els precedents del teatre. Aquests constaven de, dotze homes ballant i cantant, amb màscares interpretant la música. Aquestes màscares, les quals estaven fetes amb banyes de cabra, es van utilitzar més tard en el teatre i actualment el simbolitzen.

Els atenencs volien que les seves celebracions arribessin al llarg d'Atenes, aquest va ser el motiu per el qual aquests rituals que es basaven en el ball i la cançó evolucionessin de tal manera que es comencés a escriure històries. Les quals donaven una explicació de perquè aquell any havia plogut o no, el patiment de les dones atenenques quan es va saquejar la ciutat, etc.
Els actors eren denominats hipòcrites, ja que s'amagaven darrera les màscares. Per això diem hipòcrites a qui oculta la veritat, és com si s'amagués darrera aquesta màscara.
Màscara amb banyes, utilitzada per
els homes del cor.
   
 Màscara de "tragos", banyes.




Tragèdia prové de:
tragos -> banyes de cabra
odas -> himne 







Homer:
Se'l coneix per haver "escrit" tant la Íliada com l'Odissea, però el que molta gent no sap, és que aquests poemes èpics eren narracions de transmissió oral i Homer les va recollir en un llibre, cada una respectivament. 
Ell no en va ser l'autor, i podríem dir que n'és desconegut, tot i que moltes persones pensen que ell el va ser. Molts historiadors fins i tot es qüestionen, també l'existència d'Homer.
Sabem del cert que Homer provenia de la Jònia, ja que la seva llengua materna era el jònic. La seva data de naixement tampoc és concreta però es diu que va viure durant el s.VIII a.C.


Bust d'Homer



Íliada:
La Íliada narra la història de la guerra de Troia (Ílion). Aquesta guerra va ser iniciada, en principi, perquè Paris, fill de Príam va raptar a Hel·lena, la dona de Menelau i reina d'Esparta. 
Això provoca l'ira d'aquest i d'Agamèmnon, el seu germà, i se'n van a Troia amb set de venjança; volen recuperar a Hel·lena, la qual és considerada la dona més guapa del món. Així doncs, comença una guerra entra grecs i troians.
Els protagonistes d'aquest relat es divideixen entre grecs i troians. 

  • Grecs: Menelau, Hel·lena, Agamèmnon (germà de Menelau), Aquil·les (fill de Tetis, heroi grec), Patrocle (aprenent d'Aquil·les) i Ulisses.
  • Troians: Príam (pare de Paris i Hèctor, rei de Troia), Paris, Hèctor (fill primogènit de Príam), Briseida i Enees.
La batalla l'acaben guanyant els grecs, perquè aconsegueixen travessar les muralles de la ciutat de Troia. Tot i que guanyen la guerra, perden a Aquil·les i Agammèmnon. Paris és qui acaba matant a l'heroi grec, tirant-li una fletxa al taló.
Per part dels troians, acaben morint Príam i Hèctor. Aquest últim mor en mans d'Aquil·les, per venjar la mort del seu estimat aprenent Patrocle. 


Guerra de Troia, quan els grecs ja han entrat
a la ciutat emmurallada.

Odissea:
L'Odissea és un poema èpic que narra el viatge de tornada a casa i les aventures d'Odisseu o Ulisses.
Un cop acabada la guerra de Troia, Ulisses torna cap a casa seva; Ítaca, però no li és gens fàcil arribar-hi i es passa més de deu anys donant voltes per el Mediterrani intentant tornar amb la seva dona.
Viu moltes aventures, moltes d'elles són molt conegudes. Com per exemple:

Ulisses i el cant de les sirenes
- El cant de les Sirenes
- El palau de Circe, la bruixa
- Descens a l'infern
- L'illa del Sol