lunes, 28 de septiembre de 2015

La Bíblia

La Bíblia és un llibre de llibres, que va ser escrita per molts autors tot i que quasi tots són anònims. Dels que en tenim coneixença són els quatre evangelistes; Mateu, Marc, Lluc i Joan (encara que es qüestiona que ells escriguessin els evangelis de veritat). 
La Bíblia està dividida en dos parts:
- Patenteuc 
- Llibres històriques
- Llibres poètics i sapiencials
- Profetes
- Evangelis
- Actes i epístoles
- Apocalipsi

Aquestes són les parts que l'Església reconeix, ja que hi ha cap a 42 evangelis més, que el Vaticà no aprova i per això no estan a la Bíblia. Aquests són els evangelis apòcrifs, que els han 'prohibit', donat per falsos, ja que parlen d'un Jesús més humà i no tant fill de Déu. Per exemple, un d'ells diu que el Messies estava casat i tenia un fill amb Maria Magdalena, una prostituta.



Maria Magdalena, el Greco

L'Antic Testament, a part de ser una part del llibre dels cristians, és tot el llibre dels jueus; més conegut com a Torà. En aquesta part es narra la història de la creació de la Terra, l'home i la dona, també parla de la vida de tots el profetes i de la vida en general abans que nasqués Jesús.
Vull fer un petit incís en la creació del món, que en això tant els jueus com els cristians hi coincideixen. Déu va el va crear en set dies:

  • PRIMER DIA: VA CREAR EL CEL, LA TERRA I LA LLUM. TAMBÉ EL DIA I LA NIT.
  • SEGON DIA: VA SEPARAR LES AIGÜES DEL CEL I LA TERRA (va crear la pluja) I EL FIRMAMENT DEL CEL.
  • TERCER DIA: VA CREAR EL MAR, LA TERRA I LA VEGETACIÓ.
  • QUART DIA: VA CREAR LA LLUNA, SOL I LES ESTRELLES.
  • CINQUÈ DIA: VA CREAR ELS ANIMALS MARINS I LES AUS.
  • SISÈ DIA: VA CREAR ELS ANIMALS TERRESTRES I L'HOME A LA IMATGE DE DÉU.
  • SETÈ DIA: ERA EL DIA DE REPÒS 
Al nou testament s'explica la vida de Jesús, com va difondre la seva paraula, les paràboles que explicava per difondre-la. A part d'explicar com acabarà el món i el judici final.
Aquesta part la van escriure exclusivament els 4 evangelistes que eren Joan, Mateu, Lluc i Marc. Cada un d'ells té un símbol amb el qual són representats en moltes obres d'art com el Pantocràtor, diversos quadres i escultures, etc. 


Pantocràtor de Taüll, on es veuen representats els evangelistes com a àngel st. Mateu, com a lleó st. Marc, com a brau st. Lluc i com a àguila st. Joan




Judici Final, Capilla Sixstina per Miquel Àngel




Una de les històries que m'agrada més de la Bíblia és la Paràbola del Fill Pròdig:

La Paràbola del Fill Pròdig

 I digué: Un home tenia dos fills. I el més jove digué al pare: Pare, dóna'm la part que em toca del patrimoni. I els va repartir els béns. I després de no gaires dies, el fill més jove va aplegar totes les coses i se n'anà a una terra llunyana, i allí va malversar el seu patrimoni vivint dissolutament. I quan ho hagué despès tot, vingué una gran fam en aquella terra i va començar a passar necessitat. I anà i es va llogar a un dels ciutadans d'aquella terra, el qual el va enviar als seus camps a pasturar porcs. I desitjava d'omplir el seu ventre amb les garrofes que menjaven els porcs, i ningú no li donava. Llavors, va tornar en si i es digué: Quants jornalers del meu pare tenen pa en abundància, mentre jo m'estic morint de fam!  M'alçaré i aniré al meu pare, i li diré: Pare, he pecat contra el cel i contra tu, i ja no sóc digne de ser anomenat fill teu, tracta'm com un dels teus jornalers. I es va alçar i se n'anà cap al seu pare. I quan encara era lluny, el seu pare el va veure i en va tenir misericòrdia; i va córrer, se li tirà al coll i el besà. I el fill li digué: Pare, he pecat contra el cel i contra tu, i ja no sóc digne de ser anomenat fill teu. Però el pare digué als seus servents: Traieu la roba més bona i vestiu-lo, i poseu un anell en la seva mà i calçat als seus peus. Porteu el vedell gras i mateu-lo. Mengem i fem festa:  Perquè aquest fill meu era mort, i ha tornat a la vida; estava perdut, i ha estat trobat. I van començar a fer festa.  I el seu fill gran era al camp; mentre venia i s'acostava a la casa va sentir música i danses. Va cridar un dels criats i li preguntà què era allò. I li digué: El teu germà ha vingut, i el teu pare ha matat el vedell gras, perquè l'ha recobrat amb salut. Però es va enutjar, i no volia entrar. Llavors el seu pare va sortir i li pregava.  Però ell respongué i digué al seu pare: Vet aquí, tants anys que et serveixo sense que mai hagi transgredit cap manament teu, i a mi no m'has donat mai cap cabrit perquè faci festa amb els meus amics. Però quan ha vingut aquest fill teu, que ha devorat els teus béns amb prostitutes, has matat per a ell el vedell gras. Llavors li digué: Fill, tu sempre ets amb mi, i tot el que és meu és teu. Però calia fer festa i alegrar-nos, perquè aquest germà teu era mort, i ha tornat a la vida, s'havia perdut, i ha estat trobat.



Per saber-ne més:
- Maria Magdalena i Jesús